Over mij

Wie is het gezicht achter HeppieNezz?
Het gezicht achter HeppieNezz

Multipotentialist, Creatieve duizendpoot, Dol op kinderen, LEGO en DUPLO fanaat, LEGO Serious Play & DUPLO Six Bricks Facilitator, Trainer, Activiteitenontwikkelaar, Consultant voor de kinderopvang, Pedagogisch- & Kindercoach, Assessor, Ervaringsdeskundige Hoogbegaafdheid.

Door anderen ook wel samengevat als: Bezig Bijtje

Vanessa

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

Klinkt lekker cliché, dat weet ik! Net zoals het tegenwoordig veel gebruikte: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!” van Pipi Langkous. Toch geven deze 2 quotes wel precies aan waar HeppieNezz voor staat. Plezier hebben en geluksmomenten beleven tijdens het ontdekken en leren van nieuwe dingen. Hierdoor stap je makkelijker buiten je comfortzone en daar ontwikkel je nou eenmaal. Door leerervaringen te koppelen aan plezierige momenten is het makkelijker om het geleerde te onthouden en terug te vinden als je het nodig hebt.
Ik streef ernaar om kinderen te laten opgroeien tot sterke en zelfbewuste mensen, zodat ze de uitdagingen waar ze mee te maken krijgen durven aangaan. Hiervoor ga ik op zoek naar het stukje Pipi Langkous wat in ieder kind zelf aanwezig is.

Pipi Langkous

“Pipi Langkous heeft een waakzaam geweten, helpt mensen in nood en bemoeit zich met de zaken als er ergens onrecht geschiedt. Ze is zelfverzekerd en niet te chanteren in haar oordeel over recht en onrecht. In de sociale omgang is ze open, eerlijk, vriendelijk en staat ze open voor contacten. Conflicten pakt ze bijna zonder agressie aan. Ze zit vol creativiteit en fantasie en heeft een onverwoestbaar gevoel van eigenwaarde. Pipi Langkous heeft de rotsvaste overtuiging dat haar ouders van haar houden. Ze is grenzeloos optimistisch en zo sterk dat ze een paard kan optillen. Pipi Langkous zal nooit verslaafd raken of op een andere manier afhankelijk worden. Ze zal nooit angstig of depressief worden.”

Deze woorden schreef ik als 24 jarige op in mijn afstudeerscriptie. Zonder ook maar enige werkervaring in dat werkveld schreef ik een pedagogisch beleidsplan voor een nieuw op te zetten kindercentrum. Op dat moment was ik werkzaam in de verstandelijk gehandicapten zorg, iets heel anders dus. Wel had ik de droom om ooit een eigen kindercentrum op te gaan zetten.

Leuk om te weten is dat dit pedagogisch beleidsplan door een aantal organisaties is gebruikt als basis voor hun huidige beleidsplan.

Mijn persoonlijke reis

Onderaan beginnen vind ik belangrijk, want hoe kan je ooit een goede leidinggevende zijn als je niet echt weet hoe het eraan toe gaat op de werkvloer. Mijn reis in de kinderopvang begon om die reden als invalkracht. Eenmaal aan het werk ging het snel en een aantal functies en jaren verder was ik leidinggevende van meerdere locaties. Na de geboorte van mijn eigen zoon en de veranderende situatie in de kinderopvang kon ik dankzij mijn opgedane kennis en ervaring aan de slag op personeelszaken en kwaliteit. Uiteindelijk ging ik aan de slag als HR & kwaliteitsmanager bij een internationale kinderopvangorganisatie. Na zo’n 14 jaar had ik alle lagen binnen de kinderopvang gezien en ervaren.

Mijn droom om een eigen kindercentrum op te zetten heb ik onderweg losgelaten. Mijn ambitie om voor mezelf te beginnen bleef wel bestaan. Na een flinke burn-out (of was het eigenlijk een bore-out?) werd het idee voor HeppieNezz geboren.

Geboorte van HeppieNezz
  • Heppie omdat ik graag bijdraag aan andermans levensgeluk.
  • Heppie omdat ik het graag net een beetje anders dan anderen doe.
  • Heppie omdat ik heb ontdekt dat dat mijn kracht is.
  • Heppie omdat ik mij dit gedichtje van Joke van Leeuwen ineens weer herinnerde die ik als kind al zo tof vond.
  • Nezz omdat dit als koosnaampje voor mij wordt gebruikt als afkorting van Vanessa.
  • Nezz omdat dit een knipoog is naar zoonlief, die ik deze levenslessen graag meegeef en waarvan zijn naam ook met een Z begint.
  • HeppieNezz omdat het persoonlijk is en er gevoel bij komt kijken.
  • De vlinder in het logo omdat dit voor mij staat voor groei en ontwikkeling.
  • De vlinder omdat die zo lekker licht van het een naar het ander fladdert.
Multipotentialist

Van huis uit heb ik meegekregen dat je een beroep kiest, wat mogelijk af en toe wisselt, en daar richt je je volledig op. Die schoen past mij niet zo goed merkte ik, want waarom moest ik mij richten op 1 ding terwijl ik zoveel dingen meer leuk en interessant vind om te doen? Veel belangrijker nog, dat ik juist heel gelukkig word van die afwisseling! En laat dat nou net de kern zijn van wat ik wil uitdragen, doen waar je gelukkig van wordt. Dat kan ik niet uitdragen als ik dat zelf niet doe en ben.

LEGO als tool

Tegenwoordig zijn er maar weinig mensen die zijn opgegroeid zonder LEGO of DUPLO in hun kindertijd. Tijdens de kinderfeestjes, workshops, trainingen en coaching gebruik ik graag LEGO en DUPLO materialen. Hiermee bouwen we dan letterlijk de dingen die in ons hoofd zitten en alles is mogelijk. Dit werkt supergoed voor zowel kinderen als voor volwassenen. Daarom heb ik de training tot LEGO Serious Play Facilitator gevolgd, waarmee ik teams op een creatieve manier help om tot inzichten te komen. Tevens ben ik DUPLO Six Bricks Facilitator, waarmee ik pedagogisch medewerkers en leerkrachten in het basisonderwijs train om de verschillende ontwikkelingsgebieden van kinderen te stimuleren met slechts 6 DUPLO blokjes.